Beschermde cultuurgoederen in watersnoodgebied Limburg veilig

De nationaal wettelijk beschermde cultuurgoederen in Limburg hebben geen schade opgelopen als gevolg van de overstromingen van de afgelopen dagen.

decoratieve afbeelding
Beeld: Collectie Nederland register - beeldmateriaal Wikicommon CC-BY-SA 3.0
Zoete Lieve Vrouw

In Limburg is de afgelopen dagen veel waterschade ontstaan aan gebouwen waaronder monumenten, bezit van mensen en het landschap. In tegenstelling tot de gevolgen voor velen van de wateroverlast, hebben de nationaal wettelijk beschermde cultuurgoederen in die regio geen schade opgelopen als gevolg van de overstromingen. Deze voorwerpen en verzamelingen in private bezit staan in het register van beschermde cultuurgoederen. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed heeft inmiddels contact gehad met de beheerders van alle betreffende locaties in het noodgebied voor een schade inventarisatie. Daaruit blijkt dat cultuurgoederen veilig zijn en geen negatieve gevolgen hebben ondervonden van de wateroverlast.

Preventie

De Inspectie stimuleert de beheerders van de beschermde cultuurgoederen om maatregelen te nemen om het risico van calamiteiten, zoals wateroverlast, brand en diefstal, te beperken. Ook adviseert de Inspectie de beheerders bij de veiligheidsregio (plaatselijke politie en brandweer) kenbaar te maken dat er beschermende voorwerpen in het pand zijn. In tijden van dreiging van calamiteiten kan preventief gehandeld worden door de voorwerpen tijdig veilig te stellen.