Hoe kan ik zelf bijdragen aan het beschermen van (mijn) cultuurbezit?

Voor de bescherming van uw cultuurbezit is het van belang om de beschikbare informatie zo compleet en gestructureerd mogelijk vast te leggen.

Een voorwerp dat onrechtmatig wordt uitgevoerd of wordt gestolen is makkelijker terug te vinden als de objectgegevens bekend zijn. Daarom zijn een goede beschrijving en een foto van het object noodzakelijk. Ook bij uitwisselen van informatie over cultuurgoederen is het belangrijk om de beschikbare informatie zo compleet en gestructureerd mogelijk vast te leggen.

Bij beschrijving gaat het bijvoorbeeld om het vastleggen van een aantal kerngegevens van het kunstwerk. Een mogelijkheid om dit eenvoudig maar doeltreffend te doen, is volgens de gegevens in het Modelformulier registratie. De vast te leggen gegevens over cultuurvoorwerpen in het formulier, zijn gebaseerd op de zogenaamde Object-ID. Dit is een door het Smithsonian Institution in de VS ontwikkelde standaard voor het maken van een basisbeschrijving van kunst en antiek. Aan de beschrijving worden bijvoorbeeld de volgende kenmerken toegevoegd: Soort object, materiaal en techniek, afmetingen en bijzonderheden en wanneer bekend: titel, datering, maker of land/streek van herkomst. Aanvullende informatie zoals kopieën van taxatierapporten, facturen en foto’s zijn ook zeer nuttig voor het inzicht in de herkomst of authenticiteit van een voorwerp. In deze korte handleiding Fotograferen vindt u enkele tips voor het doeltreffend en visueel vastleggen van het object.