Publicatie monitor Overheidsinformatie 2023-2024
Overheidsorganen zijn verplicht de door hen gecreëerde en ontvangen overheidsinformatie in een goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te bewaren. Daarnaast dragen zij zorg voor de vernietiging van de daarvoor in aanmerking komende overheidsinformatie. Aan het beheer van overheidsinformatie zijn regels gesteld.
Tweejaarlijkse uitvraag
Tweejaarlijks bevraagt de Inspectie, via de monitor, 287 organisaties van de centrale overheid over de invulling van archiefwettelijke bepalingen. Naast ministeries en dienstonderdelen gaat het om rechterlijke organisaties, Hoge Colleges van Staat, publiekrechtelijke beroepsorganisaties, publiekrechtelijke en privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s).
Over deze publicatie
In deze publicatie monitor overheidsinformatie 2023-2024 is te lezen hoe de organisaties antwoord hebben gegeven op de verschillende vragen in de monitor. De vragen hebben onder andere betrekking op beleid, overzicht, context, bewaren en vernietigen, veiligheid en duurzaamheid. Organisaties ontvangen na het invullen van de monitor een rapportage met daarin een overzicht hoe zij scoren op deze onderdelen. De Inspectie gebruikt de uitkomsten van de monitor onder andere als basis voor haar risicoanalyse, waarmee zij mede haar werkprogramma 2025-2026 bepaalt.