Kunst of antiek meenemen vanaf uw vakantieplek

Let erop dat waardevolle of oude objecten deel kunnen uitmaken van het culturele erfgoed van een land en niet meegenomen mag worden.

Decoratieve afbeelding

Voorbeeld: een stenen beeld uit Mexico

In een Mexicaanse winkel heeft u belangstelling voor een stenen beeld. De verkoper weet niet waar het vandaan komt en hoe oud het is. Het zou onverstandig zijn als u het beeld koopt en argeloos in uw koffer stopt. U weet niets van het voorwerp. Hoe oud zou het zijn en waar komt het vandaan? Als het beeld beschermd cultuurbezit is, hoort het in Mexico te blijven.

Check altijd herkomst en uitvoerregels

Bij kunst en antiek  kan het om gestolen waar gaan. Doe  bij de verkoper navraag naar de herkomst van het object. Check  bijvoorbeeld of er een herkomstcertificaat is of een uitvoervergunning nodig is.

En ga na wat de regels zijn voor het in- en uitvoeren van cultuurgoederen. Want dit kan per land verschillen, ook als u onderweg bijvoorbeeld moet overstappen in een ander land. Raadpleeg de handige Wereldreiziger-app van de Douane en download de brochure in- en uitvoer cultuurgoederen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.