Magneetvissen naar archeologische schatten is verboden

Magneetvissen is vissen met een magneet in plaats van met aas of een haakje, het woord zegt het al. Met een magneet kunnen ijzeren voorwerpen van de bodem van een sloot of gracht getrokken en naar boven gehaald worden. Magneetvissers zijn meestal echte schatzoekers, ze hopen op mooie vondsten, bijvoorbeeld een kluisje of een sieraad. Er wordt van alles bovengehaald, van niet-gesprongen munitie tot fietsen en verloren trouwringen. Veel mensen, hobbyisten, maar ook politie en gemeentelijke handhavers, kennen de regels rond magneetvissen niet.

Net als het zoeken met een metaaldetector op het land, is magneetvissen een gewilde hobby. Met name de spanning van het onbekende draagt hieraan bij. De afgelopen jaren lijkt het aantal magneetvissers stevig gegroeid te zijn. Hoopjes met roestige klompen, fietsframes en andere rommel langs de kant van veel grachten en kanalen wijzen hierop. Magneetvissen is echter in de meeste gevallen verboden.

Met grote regelmaat verschijnen er mediaberichten over bijzondere vondsten die met een magneet uit het water zijn getrokken. Ook wanneer er granaten of ander gevaarlijk explosief materiaal gevonden wordt, haalt dit vaak het nieuws. Het is een groeiende zorg voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die met regelmaat moet uitrukken om opgeviste munitie veilig te verwijderen.

Opvallend in de berichtgeving is dat er algemeen en door vrijwel iedereen van uitgegaan wordt dat magneetvissen niet verboden is. Die veronderstelling is niet juist.

Magneetvisverbod

Archeologische voorwerpen in het water mogen niet verplaatst of meegenomen worden, dus ook niet met een magneet uit het water worden gehaald.

De uitzondering op het opgravingsverbod voor het zoeken en graven met een metaaldetector geldt alleen op het land en niet in het water. Een gemeenteambtenaar die met een magneet de grachten schoonmaakt en fietswrakken van de bodem opvist, overtreedt de Erfgoedwet niet. Maar iemand die met een magneet hoopt een mooie oude sleutel te vinden of een vondst uit de Tweede Wereldoorlog overtreedt de wet wel.

Om te zorgen dat u de Erfgoedwet niet overtreedt, is het dan ook aan te raden sommige locaties te mijden. Wie bijvoorbeeld in kasteelgrachten of kanalen van historische binnensteden met een magneet vist, neemt het risico de Erfgoedwet te overtreden en loopt daarmee kans op een boete.