Inspectie aanwezig op de Tefaf

Vanaf 16 tot 24  maart 2019 is de TEFAF,  een belangrijke grote internationale kunstbeurs in Maastricht. Dit jaar is de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed ook aanwezig.

Kwaliteit van herkomstinformatie

De Inspectie is tijdens de beurs beschikbaar om zowel te controleren op de herkomst van de aangeboden objecten als om met de kunsthandelaren te spreken over de kwaliteit van die herkomstinformatie. Vooral dit laatste onderwerp wordt vanuit de directie van de TEFAF ook als belangwekkend gezien want transparantie in de handel is noodzakelijk om het  vertrouwen van de kopers te behouden.

Decoratieve foto  tijdens de vetting van de Tefaf

Levendige discussie

Ook het ministerie van OCW hecht aan de dialoog met de kunsthandel en werkt daarom sinds enkele jaren samen met de TEFAF. In een panelbijeenkomst voor de handelaren is door Marja van Heese van de Inspectie aangegeven waarom het voor het verlenen van een uitvoervergunning essentieel is dat de informatie over de herkomst zo volledig mogelijk is. Een ander thema in het panel gesprek was de nieuwe wetgeving op het terrein van witwassen. De collega’s van het ministerie van Financiën (FIU) en Deloitte zaten ook in het panel en gaven een toelichting op financiële regelgeving. Er ontstond een levendige discussie met de kunsthandelaren in de zaal waarin onderkend werd dat informatie essentieel is maar de eisen aan de handelaren wel realistisch moeten blijven.